Schipholwanbeleid

De gemiste kansen voor Nederland

Schipholgate

Systematische tegenwerking door Schiphol en de Staat

Chipshol

Ambitieuze gebiedsontwikkelaar al 20 jaar 'kaltgestellt'

20 November 2013

OM moet van Gerechtshof alsnog bedreiger en afperser Poot vervolgen

Al tweemaal weigerde het Openbaar Ministerie een bedreiger (M.J.H. Hartog) van de familie Poot te vervolgen. Deze Hartog zei op pad te zijn gestuurd door ‘derden kennelijk u (Poot, red) niet helemaal gunstig gezind’ . Het OM deed niets en negeerde een aangifte van Jan en Peter Poot. In een door hen aangespannen artikel 12 procedure heeft het Gerechtshof in Amsterdam nu bepaald dat Hartog door het OM wel degelijk voor afdreiging, smaad en laster moet worden vervolgd. De vraag blijft echter waarom het OM – net als in de zaak Kalbfleisch/Westenberg – weigerde voluit te gaan. En vooral: wie zijn de derden die Poot niet helemaal gunstig gezind zijn?

Kort nadat de omstreden rechter Hans Westenberg zijn beruchte doodvonnis over Chipshol velde, werd directeur Peter Poot in 1996 telefonisch bedreigd. Als hij niet 350.000 gulden aan Hartog betaalde, zou ‘grof geweld’ volgen. Ook werden een bloembak, steen en molotov-cocktail tegen de woning van Peter Poot gegooid. Het OM weigerde een door Peter Poot ingediende aangifte in behandeling te nemen. Hij wendde zich vervolgens tot het Gerechtshof in Den Haag, maar dat wees zijn verzoek om het OM tot vervolging te dwingen af. Tot plezier van Hartog, die zich in De Telegraaf een tevreden man toonde.

??Vijftien jaar later meldde Hartog zich opnieuw. Hij deed dat meteen nadat toenmalig NMa-topman Pieter Kalbfleisch vanwege zijn rol in de Chipshol-zaak terug had moeten treden. Op 4 mei 2011 meldde Hartog per e-mail: ‘Ik ben er vanuit gegaan nadien nimmer meer van u te horen noch u van mij. Evenwel blijkt nu dat derden – kennelijk u niet helemaal gunstig gezind – daar anders over denken. Blijkbaar heeft iemand voldoende moeite genomen mij na al die jaren te traceren en te benaderen.” Hij eiste geld, dreigde Poot in media te belasteren en kwam kort daarna met een inmiddels weer uit de lucht gehaalde website www.hartogversuspoot.nl. Opnieuw werd aangifte tegen Hartog gedaan. En opnieuw deed het OM niets. Men nam zelfs niet de moeite om contact met Poot/Chipshol op te nemen.

En dus wendden vader en zoon Poot zich in een artikel 12 procedure tot het Gerechtshof van Amsterdam. Dat stelde onlangs dat de beide klagers zich terecht niet met de afdoening door het OM kunnen verenigen. Volgens het Hof is er sprake ‘van een redelijk vermoeden van schuld aan het plegen van de strafbare feiten smaad, laster, en afdreiging’ en is vervolging van Hartog gerechtvaardigd. De stelling van het OM dat er slechts sprake zou zijn van ‘vermoedens en veronderstellingen’ wordt door het Hof van tafel geveegd.

De Officier van Justitie wordt in overweging gegeven om Hartog en ook vader en zoon Poot als getuigen door de politie te laten horen. Misschien wordt dan eindelijk duidelijk in opdracht van wie Hartog de familie Poot bedreigde en afperste. Zoals ook te hopen valt dat duidelijk wordt wat het OM – dat eerder oud rechter Kalbfleisch liet ontsnappen – heeft bezield om Hartog te laten lopen. Overigens hebben vader en zoon Poot tot op heden – bijna twee maanden na de beslissing van het Hof in Amsterdam – nog niets van de politie en het OM mogen vernemen.

‹ Terug naar het overzicht