Schipholwanbeleid

De gemiste kansen voor Nederland

Schipholgate

Systematische tegenwerking door Schiphol en de Staat

Chipshol

Ambitieuze gebiedsontwikkelaar al 20 jaar 'kaltgestellt'

3 October 2011

RTL Nieuws: Foute rechters nauwelijks aangepakt

Rechters die zich misdragen, komen daar vaak makkelijk mee weg. Dat blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws. Rechters krijgen na een misstap een 'stevig gesprek', een enkele keer een waarschuwing en nemen vaak zelf ontslag. Vier keer kreeg een rechter na ernstige misdragingen zelfs een vergoeding mee. De bedragen in twee zaken zijn nu bekend. Het ging om financiële vergoedingen van 140.000 en 75.000 euro. Die laatste vergoeding werd gegeven aan rechter Westenberg die in de Chipshol-zaak met twee advocaten had gebeld – een doodzonde in de onafhankelijke rechtspraak.

Bekijk de TV-uitzending van RTL Nieuws over de foute rechters hier.

De gepubliceerde incidenten vormen volgens het RTL-onderzoek "waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg." De gerechtsbesturen geven in een brief tegenover RTL Nieuws toe dat zij te weinig maatregelen hebben om disfunctionerende rechters aan te pakken. "Het gat tussen de bestaande maatregelen voor rechters – een schriftelijke waarschuwing en ontslag – is te groot. Er is behoefte aan tussenliggende maatregelen."

Van ongewenste intimiteiten tot dronkenschap
De misdragingen variëren van ongewenste intimiteiten tot onprofessioneel handelen en met een slok op achter het stuur zitten. RTL Nieuws heeft tevergeefs gevraagd om preciezere omschrijvingen van de incidenten en vergoedingen per rechtbank en per jaar. Deze informatie bleef achterwege "vanwege de privacy van rechters, aldus de Raad voor de Rechtspraak."

Deskundigen vinden het ongehoord dat rechters nog steeds elkaar beoordelen. "Je hebt geen idee hoe betrouwbaar, onafhankelijk en onpartijdig de rechtspraak is in Nederland”, zegt bestuurskundige Hans van den Heuvel. "Het is heel merkwaardig dat het allemaal intern is afgedaan. Als samenleving weet je toch niet goed wat er aan de hand is. En daar hebben wij burgers tegenwoordig wel recht op." Van den Heuvel vindt dat er binnen de rechtspraak een integriteitsbureau moet komen, zoals dat er bijvoorbeeld binnen de politie al is.

Knoops: rechters moeten elkaar niet beoordelen
Strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops vindt het niet goed dat rechters in het huidige systeem elkaar beoordelen. "De slager die zijn eigen vlees keurt, daar komt het vrij vertaald op neer." Knoops merkt dat cliënten nauwelijks durven klagen als een rechter zich misdraagt. "Ze moeten dan een klacht indienen bij dezelfde rechtbank en collega’s beoordelen die klacht dan, daar geloven ze niet in."

Lees het volledige artikel op de website van RTL Nieuws.

‹ Terug naar het overzicht