Schipholwanbeleid

De gemiste kansen voor Nederland

Schipholgate

Systematische tegenwerking door Schiphol en de Staat

Chipshol

Ambitieuze gebiedsontwikkelaar al 20 jaar 'kaltgestellt'

25 July 2013

Rechters mogen zich niet meer laten inhuren door advocaten

Rechters mogen zich binnenkort niet meer door advocatenkantoren exclusief laten inhuren voor het geven van betaalde cursussen. Ze raken daarmee goedbetaalde bijbanen kwijt. Daarmee moet de schijn van innige banden tussen rechters en bepaalde advocatenkantoren worden vermeden. Dit blijkt, volgens een bericht van journalist Gerard den Elt op Nu.nl, uit een brief van rechtbankpresident Maarten van de Laarschot aan directeur Peter Poot van Chipshol, die vragen stelde over het inhuren van rechters door advocatenkantoren.

Poot vroeg zich af of het geoorloofd is dat rechters naast hun baan (gemiddeld inkomen circa 100.000-125.000 euro) zo veel bijverdienen en innige banden onderhouden met grote advocatenkantoren.
Veel advocatenkantoren huren rechters in tegen vaak forse vergoedingen. In de recente affaire over de Chipshol-zaak en de dubieuze rol daarin van de oud-rechters Kalbfleisch en Westenberg, werd duidelijk dat laatstgenoemde voor maar liefst ruim 4 ton bijkluste, onder meer via het netwerk van Kalbfleisch. In dat opzicht is de aangekondigde maatregel er een in de geest van het gezegde 'Als het kalf (in dit geval Kalbfleisch en Westenberg) verdronken is (zijn), dempe men de put'.

De presidenten van de rechtbanken en gerechtshoven in Nederland nemen in september een besluit over de aangescherpte beroepsregel, zo meldt NU.nl. Daarmee reageert de raad op de uitgelekte brief, waarin de president van de Haagse rechtbank stelling neemt tegen het exclusief inhuren van rechters als cursusleiders voor grote advocatenkantoren.

Rechtbankpresident Van de Laarschot noemt het 'onwenselijk' dat rechters zich door een advocatenkantoor laten betalen voor een college over hun rechtspraktijk. Het geven van cursussen aan bredere groepen juristen, ook van andere kantoren, is volgens hem minder bezwaarlijk.
Van de Laarschot zegt te vermoeden ''dat de huidige praktijk - rechtspraakbreed - (nog) niet steeds in overeenstemming is met het hier ingenomen standpunt’’. Zo is er voor rechters die van hun salaris niet rond kunnen komen dus toch nog een mogelijkheid wat bij te schnabbelen.

De Raad voor de Rechtspraak zegt overigens dat bij het aanscherpen van de regels geen rechtstreeks verband bestaat met de zaak-Westenberg. "Die relatie moet ik echt ontkennen", aldus citeert Den Elt de woordvoerster: "Er is veel interne discussie geweest over de spelregels voor het inhuren van rechters. Er was behoefte aan duidelijkheid en die komt er nu."

Nevenfuncties
Het is de derde keer in korte tijd dat de teugels voor de nevenfuncties en bijbanen van rechters worden aangetrokken. In maart van dit jaar werden hiaten in de registratie van bijbanen opgevuld, nadat uit onderzoek van Nieuwsuur en Het Financieele Dagblad was gebleken dat ruim vijftig rechters hun nevenfuncties niet juist hadden opgegeven.

‹ Terug naar het overzicht