Schipholwanbeleid

De gemiste kansen voor Nederland

Schipholgate

Systematische tegenwerking door Schiphol en de Staat

Chipshol

Ambitieuze gebiedsontwikkelaar al 20 jaar 'kaltgestellt'

8 March 2014

Kalbfleisch & Westenberg krijgen tonnen toegeschoven

Oud-rechter en voormalig NMa-topman Pieter Kalbfleisch (66) en oud-rechter Hans Westenberg hebben enkele tonnen schadevergoeding van justitie gekregen. Dat meldt De Telegraaf. De twee oud-collega's werden wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken van belangenverstrengeling en meineed, maar bepaald niét wegens aangetoonde onschuld. Met name Westenbergs schuld was namelijk in een tussenvonnis van het Gerechtshof Amsterdam allang vastgesteld. Westenberg kwam bovendien in opspraak omdat hij als rechter voor tonnen bleek bij te klussen, die juridische adviezen verkocht en onder meer betaalde cursussen gaf aan advocaten. Katholiek Nieuwsblad zet nog even de voorgeschiedenis op een rijtje en de uitkomst in perspectief.

Geen groots afscheid
Volgens het OM, dat de vrijspraak van de oud-rechters eerder "onbegrijpelijk" noemde en hevig bekritiseerde, hebben de twee als gevolg van een beslissing van het Hof "in redelijkheid en billijkheid" een vergoeding gekregen in de kosten die ze hebben gemaakt. Volgens ingewijden gaat het om een som van tussen de twee en drie ton. "Ik wil mijn onkosten vergoed hebben en wellicht immateriële schade”, zei Kalbfleisch vorig jaar tegen De Telegraaf. De ex-topman vindt dat zijn reputatie ernstig is geschaad, wat ongetwijfeld het geval is: zo moest hij vroegtijdig vertrekken bij de NMa en hem werd een groots afscheid onthouden.

Vrienden
Volgens het OM had rechter Pieter Kalbfleisch een dubieuze rol in een juridisch conflict tussen twee investeerders over bouwgrond rondom Schiphol zo'n twintig jaar geleden. Gebiedsontwikkelaar Chipshol verloor veel geld door een uitspraak van rechter Hans Westenberg. Het OM denkt dat Pieter Kalbfleisch ervoor heeft gezorgd dat zijn collega Hans Westenberg de zaak kreeg. Onder ede ontkenden Kalbfleisch en Westenberg bij hoog en laag vrienden te zijn, terwijl de ex-vrouw van die eerste en een griffier onafhankelijk van elkaar de nauwe vriendschap tussen de twee hadden bevestigd. Pieter Kalbfleisch was weer goed bevriend met een van de investeerders met wie Chipshol een conflict had. Chipshol protesteerde in een advertentie tegen de vrijspraak van beide rechters.

Dreigement
De gulle compensatie van het duo Westenberg en Kalbfleisch midden onder het Demmink-getuigenverhoor in Utrecht doet het aanzien van de rechter en de rechtsstaat geen goed. Het lijkt immers op zelfwitwassing van de rechterlijke macht, die in Nederland op een lange traditie kan bogen: zo was er na de Tweede Wereldoorlog, hoewel er sprake geweest was van grootschalige collaboratie onder leiding van de Hoge Raad, die zich conformeerde aan de Ariërverklaring en zelfs de bezetter legitimeerde door het toetsingsarrest van 1942, nauwelijks sprake van zuiveringen. De Nederlandse regering durfde die niet aan, omdat de Hoge Raad haar chanteerde met het dreigement in dat geval de hele rechtspleging plat te leggen.

Historische oorzaak
Dat de rechterlijke macht zelfs met deze combinatie van landverraad en chantage wist weg te komen, wordt door ingewijden nog altijd als een belangrijke historische oorzaak aangewezen van haar bijzondere, voor de samenleving problematische 'wij maken geen fouten' mentaliteit.

bron: Katholiek Nieuwsblad

‹ Terug naar het overzicht