Schipholwanbeleid

De gemiste kansen voor Nederland

Schipholgate

Systematische tegenwerking door Schiphol en de Staat

Chipshol

Ambitieuze gebiedsontwikkelaar al 20 jaar 'kaltgestellt'

7 April 2011

Ex-minnares bezorgt Kalbfleisch problemen: anonieme getuige doet openbare verklaring over dubieuze rol van rechters in de Chipshol-zaak

"Ze had er nooit meer bij stilgestaan. Tot ze in 2007 een artikel in de Nieuwe Revu las over rechter Hans Westenberg en de Chipshol-zaak. Ineens begreep ze het. Zo was het dus gegaan. Zo hadden haar collega's het dus geregeld. Woedend was ze op Pieter Kalbfleisch en op Hans Westenberg. Ze schreef een anonieme brief aan de journalist die het verhaal gemaakt had. Want zij wist hoe het echt zat.

In de brief schreef ze over de belangenverstrengeling van de rechters Westenberg en Kalbfleisch, huidig voorzitter van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De zaak draaide om Chipshol, een bedrijf van vader en zoon Jan en Peter Poot. Ze hadden ruzie gekregen met hun zakenpartner Harry van Andel en legden hun geschil voor aan de rechtbank in Den Haag. Rechter Westenberg boog zich over de kwestie. Hij nam een beslissing in het voordeel van Harry van Andel. Dat had Kalbfleisch voor elkaar gekregen, stond in de anonieme brief." Aldus een verslag in NRC van 7 april 2011.

Want Kalbfleisch was een vriend van de broers Jan Jonathan en Harry van Andel en hij had zijn collega Westenberg gevraagd de zaak te regelen. De 64-jarige vrouw deed gisteren in de rechtbank in Utrecht haar verhaal. Een verzorgde dame - rode blouse en een sjaal met bloemetjesmotief om de schouders - die al 33 jaar als griffier op de rechtbank in Den Haag werkt. Haar advocaat probeerde de zitting eerst achter gesloten deuren te laten plaatsvinden. De vrouw wil het liefst anoniem blijven. Maar de rechter-commissaris vond dat het belang van de zaak zwaarder woog dan haar privacy. "Het gaat hier over eventuele onrechtmatigheden binnen de rechterlijke macht." Dus moest de vrouw haar verhaal wel doen. Van de reputatie van voormalig rechter Westenberg is door de hele Chipshol-affaire niets meer overgebleven. Nu begint deze zaak ook voor NMa-voorzitter Kalbfleisch serieuze problemen op te leveren.

De vrouw vertelde hoe ze eind jaren 80 een relatie kreeg met Pieter Kalbfleisch, die toen rechter was. Twee jaar duurde deze relatie. Ze leerde de vrienden van Kalbfleisch kennen, zoals de broers Jan Jonathan en Harry van Andel, vertelde ze. Kalbfleisch was goed bevriend met ze. Zo bracht ze een keer een week door met Kalbfleisch in het vakantiehuisje van Jan Jonathan in Haamstede. "Dat mocht Kalbfleisch gebruiken." En ook deed Kalbfleisch in die tijd volgens haar wel zaken met de broers. "Ze hadden een adviesbureau en Kalbfleisch gaf zo nu en dan juridisch advies." Of hij daar ook voor betaald kreeg, wist ze niet.

Ze vertelde dat Kalbfleisch op een dag opgewonden haar kamer binnenkwam op de rechtbank in Den Haag. "Hij had net een telefoontje van Van Andel gekregen. Die had gezegd dat hij grote ruzie had gekregen." Kalbfleisch was op zoek naar Westenberg. Twee dagen later vroeg ze aan Kalbfleisch of hij Westenberg nog had gesproken. "Hij zei dat hij Westenberg gevraagd had, als er een zaak van zou komen, om deze te doen. Dit gingom de zakelijke belangen van Van Andel en de grond rond SchiphoL" Uit die toelichting begreep de vrouw dat "beïnvloeden de bedoeling" was. "Kalbfleisch heeft aan Westenberg verteld over de belangen die speelden bij Van Andel en gevraagd of hij de zaak wilde doen." In 1996 behandelde rechter Hans Westenberg inderdaad de zaak tussen vader en zoon Poot en Harry van Andel. Van Andel won. Eind vorig jaar werden Westenberg en Kalbfleisch onder ede gehoord over de anonieme brief. Wat daar in stond was respectievelijk "lariekoek" en "kletskoek". Toen ze dat in de krant las, werd de vrouw opnieuw kwaad. Zij besloot oud-president Hans Hofhuis van de Haagse rechtbank te mailen dat ze hem in strikt vertrouwen iets wilde vertellen. "Ik liep rond met een groot geheim dat me enorm dwars zat."

Ze sprak met Hofhuis, die besloot het te melden bij de Haagse rechtbank. De vrouw is door de hele zaak in een moeras beland waar ze liever met een boog omheen was gelopen. Hofhuis heeft haar vertrouwen beschaamd, zei ze gisteren. Begin dit jaar heeft ze Hofhuis geschreven dat ze er doodziek van is. Ook heeft ze haar ontslag aangevraagd, terwijl ze over een paar maanden met pensioen zou gaan. Tegen de rechtbank zei ze gisteren dat ze al maanden bang is dat haar iets zal overkomen. "Ik woon in dezelfde stad als de heren. Hofhuis heeft gezegd dat als ik onder de tram geduwd zou worden, hij zou weten uit welke hoek het kwam."

‹ Terug naar het overzicht