Schipholwanbeleid

De gemiste kansen voor Nederland

Schipholgate

Systematische tegenwerking door Schiphol en de Staat

Chipshol

Ambitieuze gebiedsontwikkelaar al 20 jaar 'kaltgestellt'

8 June 2012

Westenberg: de liegende rechter

Hans Westenberg was coördinerend vicepresident van de Rechtbank 's-Gravenhage, toen hij in 1994 op verzoek van zijn toenmalige collega Pieter Kalbfleisch de Chipshol-zaak onder zijn hoede nam. Een goede vriend van Kalbfleisch was partij in de zaak, en wilde graag dat die vriend een handje geholpen werd.

Westenberg stelde zich in de rechtszaak opvallend partijdig op. Hij intimideerde telefonisch advocaten (bellen met advocaten is een doodzonde voor een rechter) en hield jarenlang vol dat hij niét had gebeld, tot het gerechtshof in 2009 oordeelde dat hij had gelogen en hij dus moest vertrekken. Sindsdien gaat Westenberg door het leven als 'De liegende rechter'. Journalist Stan de Jong schreef er in Nieuwe Revu in 2007 een sappig artikel over.

Westenberg vonniste in de zaak prompt in het voordeel van Kalbfleisch' vriend. Een absurd vonnis dat 6 jaar later werd vernietigd, maar toen was voor Chipshol het kwaad al geschied. In 2004 bestond Westenberg het nota bene advocaat Hugo Smit te dagvaarden die in het boek Topadvocatuur van auteur Micha Kat werd geciteerd: "Bij grote claims leert de ervaring dat Nederlandse rechters nerveus worden. Er gaan opeens gekke dingen gebeuren, zoals rechters die uitvoerig met advocaten gaan bellen over de zaak. In de Chipsholzaak is dat ook gebeurd met mr. Westenberg van de Haagse rechtbank." Westenberg was woest en begon wild om zich heen te slaan. Na jaren procederen op kosten van de belastingbetaler (de auteur en de advocaat moesten natuurlijk voor hun eigen kosten opdraaien) trok Westenberg ook hier aan het kortste eind.

‹ Terug naar het overzicht