Schipholwanbeleid

De gemiste kansen voor Nederland

Schipholgate

Systematische tegenwerking door Schiphol en de Staat

Chipshol

Ambitieuze gebiedsontwikkelaar al 20 jaar 'kaltgestellt'

26 August 2013

Chipshol houdt de druk op de ketel: 'Raad moet zich niet rijk rekenen'

Verslaggever Sjaak Smakman interviewde voor Haarlems Dagblad van 21 augustus 2013 vader en zoon Jan en Peter Poot van Chipshol. Aanleiding voor het artikel was de goedkeuring door de Raad van het bestemmingsplan Badhoevedorp, in strijd met al jarenlang bestaande afspraken tussen gemeente en Chipshol:

Het zou een unicum zijn als raadsleden zich voor de rechter moeten verantwoorden voor een besluit, bevestigen vader Jan en zoon Peter Poot meteen. Toch kan het zo ver komen als politici het bestemmingsplan voor Badhoevedorp goedkeuren. "Want niet het waarschijnlijke gebeurt, maar het onwaarschijnlijke", zegt Jan. "Mensen moeten niet snel denken: iets is nog nooit gebeurd, dus het zal ook wel nooit gebeuren", meldt Peter. "Kalbfleisch was als voorzitter van de Nederlandse Mededingingsautoriteit een van de machtigste mannen van Nederland, maar door ons is hij twee maanden voor zijn pensioen gevallen. Westenberg staat nu bij iedereen bekend als de liegende rechter. Wie had ooit gedacht dat twee rechters in Nederland vervolgd zouden worden voor meineed?"

Chipshol is vast van plan om bij de gemeenteraad de druk op de ketel te houden. Dat er in veel gemeenten de colleges van burgemeester en wethouders beslissen wat er gebeurt, weten de Chipshol-bestuurders ook wel. Maar uiteindelijk doet een college alleen voorstellen aan de raad, stellen ze. Pas als die akkoord is, gaan die plannen door. Bij het bestemmingsplan heeft Chipshol raadsleden zo veel informatie aangeboden dat die heel goed wisten dat ze met die goedkeuring bestaande afspraken aan hun laars lapten. Dat de raad desondanks heeft ingestemd met het bestemmingsplan bestempelt Jan Poot als: "Gewoon gemakzucht. De raad kan zich wat die vervolging betreft maar beter niet te snel rijk rekenen."

Dat door het dreigement richting de raadsleden het college het overleg met Chipshol heeft stopgezet totdat het bedrijf in de ogen van het college zijn leven betert, maakt op Peter Poot niet veel indruk. "In 2007 hebben we een schikking getroffen met de gemeente om in een constructieve sfeer verder te gaan. De sfeer was goed, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om de daden. En wat is er gebeurd in Badhoevedorp? In plaats van een bedrijfsbestemming is een deel van onze gronden bestemd voor sport en groen zodat de gemeente op zijn eigen grond vijfhonderd huizen kan bouwen."

Lees ook: "Onze visie houdt ons op de been", het uitgebreide interview door Sjaak Smakman uit dezelfde editie van Haarlems Dagblad.

‹ Terug naar het overzicht