Schipholwanbeleid

De gemiste kansen voor Nederland

Schipholgate

Systematische tegenwerking door Schiphol en de Staat

Chipshol

Ambitieuze gebiedsontwikkelaar al 20 jaar 'kaltgestellt'

4 February 2013

Chipshol ageert succesvol tegen drie Haagse rechters

In een zaak tussen gebiedsontwikkelaar Chipshol en de provincie Noord-Holland hebben drie Haagse rechters zich teruggetrokken. Dit gebeurde nadat Chipshol aangaf grote moeite te hebben met het feit dat een getuige-deskundige die eerder optrad in Chipsholzaken ook als rechter-plaatsvervanger optreedt in Den Haag en in die hoedanigheid onteigeningszaken behandelde met de voorzitter die nu de zaak tussen Chipshol en Noord-Holland behandelt.

Volgens Chipshol-directeur Peter Poot stuurde de rechtbank in Haarlem de getuige-deskundige al eens weg bij een eerder conflict tussen Chipshol en de provincie over de onteigening van grond. "De deskundige stelde een prijs vast die door de rechtbank resoluut van tafel werd geveegd. De rechter zette destijds vraagtekens bij zijn werkwijze."

Bevestiging
Een rechtbankwoordvoerster bevestigt het bericht dat de rechters zich hebben teruggetrokken, al menen zij dat er geen enkele reden is om aan hun onpartijdigheid te twijfelen. Advocaat Harrie van Schie van Chipshol vroeg al voor het begin van de zaak om een andere rechtszaak. Op de zitting liet hij weten moeite te hebben met de samenstelling van de rechtbank.

"Louter op praktische gronden is toen in overleg met partijen gezocht naar een oplossing die het bezwaar van Chipshol zou wegnemen. Die oplossing was een andere samenstelling van rechters en met die oplossing hebben beide partijen ingestemd."

Poot is des duivels. "Voor Chipshol was de gang van zaken het zoveelste hoofdstuk in een reeks. Ons vertrouwen in de rechtbank is kwijt. Het spreekt vanzelf dat het gebrek aan vertrouwen van Chipshol in de Haagse rechtbank door deze constatering is toegenomen", zegt Poot, verwijzend naar de rechtszaak rond de oud-rechters Pieter Kalbfleisch en Hans Westenberg.

Meineedzaak
Destijds ging het om een meineedzaak rond grondverkopen van Chipshol. De twee voormalige rechters werden vrijgesproken van meineed, waarop justitie in hoger beroep ging. Poot stuurde een brief aan de president van de Haagse rechtbank, waarin hij verzoekt de onteigeningszaak naar een andere rechtbank te verwijzen, maar een dergelijk besluit is volgens de woordvoerster niet aan de president.

De zaak betreft onteigening van grond van Chipshol, dat duizenden vierkante meters grond bezit in de buurt van luchthaven Schiphol. Circa 55.000 vierkante meter daarvan werd onteigend voor de aanleg van de N201. "Omdat er een bouwverbod op de grond zat, kregen we daarvoor maar 10 euro per vierkante meter'', zegt Poot. De grond is volgens Poot is de grond veel meer waard en is de gebiedsontwikkelaar daardoor miljoenen misgelopen.

‹ Terug naar het overzicht